Blog 1:Zelfmotivatie

Zelfmotivatie, daarover zou ik het vandaag willen hebben in mijn allereerste blog. Wat is het precies en waar zit de kracht van zelfmotivatie? Zelfmotivatie is niet meer dan jezelf motiveren. Omdat ik nog een student ben zal ik daarom ook daarop wat inspelen en ook al verklappen waarover mijn eerste vlog zal gaan.

Afbeelding van mezelf aan het studeren
studerende

Zelf ben ik een persoon die erg moeilijk gemotiveerd raak. Daarom start ik ook met een blog over zelfmotivatie, hoe ik mezelf zo goed mogelijk kan motiveren. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar goed. Door wat info op te doen ben ik toch het een en het ander tegengekomen.

Allereerst kun je een gemotiveerd persoon herkennen aan 2 specifieke karaktereigenschappen. Ze nemen initiatief en zijn optimistisch. Hoe zit dat bij jou? Als dit niet echt bij je hoort dan wil dat nog niet zeggen dat je jezelf niet kunt motiveren. Die 2 begrippen willen dus zeggen dat die mensen dingen doen zonder dat
iemand hen die oplegt en dat ze nog voor ze iets ondernemen positief zijn over wat ze gaan doen. Dat is ook wat ik zal proberen, met een positieve ingesteldheid en de nodige zin voor initiatief bepaalde dingen doen die ik normaal niet zou doen.

De ABCD’s van zelfmotivatie


Laatst hoorde ik een TedTalk van Nakia Gelin waar ze sprak over de kracht van zelfmotivatie. Ze noemde 4 woorden die belangrijk zijn bij zelfmotivatie. De A staat voor atitude, de B voor belief, de C voor commitment en de D voor drive. De atitude staat voor hoe hard je jouw doel wilt bereiken. Belief staat voor het accepteren van je dromen en je angsten niet toelaten.
De commitment staat voor het blijven gaan en niets jou laten tegenhouden. Ten slotte heb je nog de drive die aantoont hoe gepassioneerd je ermee bezig bent. Met veel belief en een goede drive kun je sneller ergens aan starten en door de commitment en de belief kun je het blijven doen op een gemotiveerde manier.

We hebben het allemaal in ons om gemotiveerd te raken, dat zit diep in ons. We hebben wel 1 ding gemeenschappelijk wat ons tegenhoudt, de big effort. Een voorbeeld is gaan lopen in de ochtend nog voor de les start. Daar heb je uiteraard geen zin in, maar juist op die momenten moet je doorzetten en dat wel eens doen. We moeten dan hard zijn voor onszelf en niet ‘quitten’ zoals ze dat wel eens noemen.

Self Talk
Iets wat daarbij kan helpen is ‘self-talk’, dat is praten tegen jezelf over wat je dromen zijn, wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt bereiken. Proberen om jezelf er zoveel als mogelijk aan te helpen herinneren. Geloof me, zo’n pep-talk kan echt een positief effect hebben.

Zelfmotivatie is een must en daarbij moet je altijd de ABCD methode in je hoofd houden. Je moet proberen een leven te leiden waaruit je zoveel mogelijk haalt. Alle kansen die zich voordoen nemen.

En nu?
Genoeg theorie nu. We weten allemaal dat het makkelijker is om iets zeggen dan om het effictief ook te doen. Daarom ga ik het zelf ook eens proberen. Voor mijn les gaan lopen en proberen mezelf ervoor te motiveren. Het is belangrijk dat ik echt gemotiveerd raak om zo’n dingen te doen en dat kan enkel als ik er ook echt aan begin. Vandaar deze eerste uitdaging. Je weet dus al wat je kan verwachten in de volgende vlog.

Ik moedig jullie aan om ook een uitdaging aan te gaan waarvan je eigenlijk weet dat je dat normaal niet zou doen omdat je geen zin hebt. Wel, doe dat toch eens en wees er trots op en wie weet gaat het de volgende keer makkelijker om dat opnieuw te doen. Deel die uitdagingen met anderen.

Dit was mijn eerste blog en hopelijk vonden jullie deze wat interessant. Ik hoop ook dat ik misschien al wat mensen heb kunnen inspireren en dat zal kunnen blijven doen.

Werken mijn tips ook, daarvoor heb ik jou nodig. Laat me even weten of je iets hebt bijgestoken van deze blog en of het werkt via de socials of hieronder.

Indien jullie benieuwd zijn naar meer dan raad ik jullie zeker aan om eens een kijkje te nemen in mijn About me.

Greetz Victor

4 thoughts on “Blog 1:Zelfmotivatie

  1. Arthur Langeraert says:

    Super informatief en zeker vlot om te lezen. Dit zijn de soorten blogs dat ik graag lees! Doe zo verder!

    Beantwoorden
  2. Lars Lefever says:

    Hey, leuk onderwerp! Zelf ben ik een enorme uitsteller en merk ik dat ik vaak motivatie tekort heb. Ik ben zeer benieuwd met wat voor tips/tricks je zal komen. Hopelijk helpen ze ook 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *